• In NL Gratis verzending bij €50,-
  • Belgie gratis verzending bij € 75
  • Deutschland versandkostenfrei ab € 75

Portkelder

112
Port online kopen, alle topmerken vintage port, tawny port en ruby port uit eigen voorraad!
Lees meer
Sorteren op:

De lekkerste port wijn in Dordrecht

Op zoek naar een mooie port? Dan ben je bij Boonstoppel Wijnen | Het Wijnportaal op het juiste adres. Met Ruim 100 port's, heb je keuze genoeg. Al jaren kan je bij ons terecht voor de lekkerste betaalbare port. Bestel eenvoudig online jou favoriete port. Kom je er niet uit neem dan gerust contact met ons op, dan helpen we je verder. Of kom gezellig langs bij onze wijnwinkel in Dordrecht.

 

Ruby of Tawny port

Een Ruby port is een robijnrode port gemaakt van blauwe druiven waarbij de geur en smaak vooral gekenmerkt worden door rood fruit. Een Tawny port is een bruinrode port gemaakt van blauwe druiven waarbij de geur en smaak vooral gekenmerkt worden door kruiden, specerijen en hout.

De Tawny Ports rijpen op eikenhouten vaten en zijn blootgesteld aan zuurstof. De Tawny port heeft in zijn kleur meer bruintinten dan een Ruby Port. Ook kan een Tawny port over het algemeen na openen wat langer bewaard worden. Voor de meeste Tawny ports is dit tot ongeveer 3 tot 4 weken.

Crusted port is een blend van 2 oogstjaren Vintage port, die na enkele jaren rijping op houten vaten   zachter is geworden. De port rijpt op fles nog zeker een aantal jaren. Hierbij ontstaat bezinksel, de “Crust”. Het is een type port dat niet zo vaak meer voorkomt.

Vintage port is port uit één oogstjaar. De port moet voor zijn 3e levensjaar op fles zijn gebracht. Dit type port moet zijn rijping volledig op fles ondergaan. De bewaartijd varieert van 3 jaar tot 30 jaar. Vintage port wordt niet ieder jaar gemaakt. De oogst moet wel van goede kwaliteit zijn om vintage te mogen heten. De term “full declaration”  wil zeggen dat alle Portproducenten een Vintage port hebben uitgebracht in een bepaald (top)jaar. Vintage port ontwikkelt een laag bezinksel gedurende de rijping. Dit vraagt om een voorzichtige behandeling bij het serveren.

LBV port, “late bottled Vintage port”, is port van één oogstjaar. De port moet minimaal 4 jaar rijpen op houten vaten. Daarna is de port drinkbaar, maar kan vaak nog enkele jaren op fles rijpen. Er kan dan ook bezinksel ontstaan.

Colheita Port is port van 1 oogstjaar. Deze portsoort moet minimaal 8 jaar op houten vaten rijpen voor hij in de fles gaat. Vaak is de rijpingstijd langer en wordt de port op glazen stopen gevuld tot het moment van botteling. Daarna kan de port goed op fles rijpen. Het jaar van botteling staat vaak op de fles. De port is meestal vrij van bezinksel.

 

Port bewaren

Afhankelijk van de stijl Port kan deze beter of juist minder goed tegen het effect van zuurstof. Daarom maakt het ook een groot verschil of er nog veel Port in de fles zit, of juist nog weinig.
Want hoe minder Port er in de fles is overgebleven, des te meer effect dat de zuurstof op jouw Port heeft.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »