• In NL Gratis verzending bij €50,-
  • Belgie gratis verzending bij € 75
  • Deutschland versandkostenfrei ab € 75

Biologisch

165
Sorteren op:

De lekkerste biologische wijn in Dordrecht

Op zoek naar een mooie biologische wijn? Dan ben je bij Boonstoppel Wijnen | Het Wijnportaal op het juiste adres. Met Ruim 100 biologische wijnen uit de hele wereld, heb je keuze genoeg. Al jaren kan je bij ons terecht voor de lekkerste betaalbare biologische wijn. Bestel eenvoudig online jou favoriete biologische wijn. Kom je er niet uit neem dan gerust contact met ons op, dan helpen we je verder. Of kom gezellig langs bij onze wijnwinkel in Dordrecht.

Wat maakt biologische wijn nu eigenlijk biologisch?

Om uit te leggen wat biologische wijn is, is het goed om te weten wat de term “biologisch” eigenlijk inhoudt. Biologisch is namelijk veel meer dan een keurmerk alleen! De term “biologisch” is wettelijk beschermd en de richtlijnen voor biologische producten en teelt zijn in een wet vastgelegd. Ook als op een product het woord “bio”, “eko”, “eco” of “organic” staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch. Dat is een groot verschil met andere groene keurmerken en claims, zoals bijvoorbeeld “fairtrade” of “duurzaam”. Die keurmerken zijn door particuliere instanties in het leven geroepen of het zijn simpelweg marketingtermen. De biologische werkwijze daarentegen is wettelijk vastgelegd en producenten, dus ook wijnboeren, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen. 

Ze worden regelmatig gecontroleerd door de controle-instantie in hun land. In Nederland controleert de onafhankelijke controle instantie SKAL tevens of importeurs van biologische producten zich aan de regels houden. Een biologische wijn is dus minimaal twee keer gecontroleerd voordat het op de markt komt. Biologische producten, en dus ook biologische wijn, herken je aan het Europees Biologisch keurmerk. Alleen producenten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren. 

Biologische wijn maken is een manier van werken

Het biologische keurmerk vormt de garantie dat biologische wijn dus ook écht bio is. Maar voor wijnmakers is dat keurmerk natuurlijk niet het uitgangspunt. Zij werken allemaal stuk voor stuk biologisch omdat ze geloven in de filosofie van biologische landbouw. 

Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur. Onze wijnboeren zijn ervan overtuigd dat alleen een levende wijngaard levendige wijnen kan voortbrengen en ze doen er dus alles aan om het natuurlijk evenwicht in hun wijngaarden in stand te houden opdat het fruit van nature gezond is en blijft. 

Biologisch-dynamische wijnboeren gaan zelfs nog wat stappen verder. Meer over hun werkwijze verderop in dit stuk. 

Hoe zit het met sulfiet in biologische wijn?

Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt in de biologische wijnbouw. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren, maar het mag wettelijk gezien ook worden toegevoegd om de wijn nog beter houdbaar te maken. In gangbare wijn mag maximaal 160 mg/l bij rode wijn worden toegevoegd en maximaal 210 mg/l bij witte wijn. De biologische regels stellen echter dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in conventionele wijnen. 

De goede lezer ziet dat ik over het toevoegen van sulfiet praat. Wijn bevat van nature namelijk altijd sulfiet, dus etiketten die beweren dat er géén sulfiet in de wijn zit mag je gerust in twijfel trekken. De enige juiste bewoording is dat er aan een wijn geen sulfiet is toegevoegd. 

Aan witte wijn wordt over het algemeen meer sulfiet toegevoegd dan aan rode wijn. Dat heeft enerzijds te maken met de conserverende stoffen die zich in blauwe druiven bevinden (waardoor rode wijn minder sulfiet nodig heeft) en anderzijds met het feit dat witte wijn eerder de neiging heeft te oxideren. Een witte wijn zonder toegevoegd sulfiet zal snel bruin uitslaan, muf ruiken en slecht gaan smaken. 

Wie slecht tegen sulfiet kan of weinig sulfiet tot zich wil nemen kan dus beter voor biologische wijn kiezen, dan voor gangbare wijn. Er zijn mensen die allergisch zijn voor sulfiet. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »