• In NL Gratis verzending bij €50,-
  • Belgie gratis verzending bij € 75
  • Deutschland versandkostenfrei ab € 75

Castelo de Medina

7
Sorteren op:

Bodegas Castelo de Medina

Het klinkt een beetje grimmig, de beschrijving van de Spaanse wijnstreek Rueda: een golvende vlakte op een hoogte van 700 tot 800 meter boven de zeespiegel. Arme, stenige, kalkachtige bodems. En eindeloos lange, ijskoude winters, gevolgd door hete, droge zomers met frisse nachten. Maar wijnstokken lachen hierom. Zij gedijen onder zulke omstandigheden. Dat geldt ook voor Bodegas Castelo de Medina, een bedrijf dat hier sinds 1996 wijnen maakt en gevestigd is in het plaatsje met de mooie naam Villaverde de Medina.

De bodega is nog relatief jong, maar hoort al tot de beste producenten van Rueda. Op 190 hectare worden voornamelijk witte druiven geteeld (160 hectare), maar ook blauwe druiven voor rode wijn en rosé. De prachtige bedrijfsgebouwen zijn in traditionele Spaanse stijl gebouwd, maar herbergen vanzelfsprekend de nieuwste technische snufjes, zodat het de wijnen aan niets ontbreekt. Castelo de Medina investeert flink in onderzoek en innovatie om zijn positie als voorloper te kunnen behouden.

Het bedrijf is vooral bekend om zijn lekker frisse witte wijn van de druif verdejo. Dat is een druif die helemaal thuishoort in Rueda en het daar dan ook optimaal doet, benadrukt wijnmaakster Sara Román.

Bodegas Castelo de Medina

Rueda

De Rueda-oorsprongsbenaming  werd op 12 januari 1980 goedgekeurd en was de eerste erkende denominatie in de autonome gemeenschap Castilla y León. Het productiegebied van dit district bestaat uit 72 gemeenten, waarvan er drieënvijftig ten zuiden van de provincie  Valladolid liggen , zeventien ten westen van  Segovia  en twee ten noorden van  Ávila .

Deze denominatie stijgt tussen  700 en 800 meter boven zeeniveau , met vlakke maar hoge landen, die koude en zeer lange winters, korte lentes met late vorst en hete en droge zomers ondersteunen.

 

Gelegen in het centrale deel van de rivier de  Duero depressie , vormt het een plateau met zachte reliëfs en hellingen die worden blootgesteld aan de Atlantische winden. Het zijn  bruine bodems, rijk aan calcium en magnesium, gemakkelijk te bewerken en steenachtig met een goede beluchting en goede afwatering.

 

Kaart van de uitbreiding van de Rueda-oorsprongsbenaming 

 

Momenteel is de  Rueda-oorsprongsbenaming  de Spaanse referentie in de productie van witte wijnen op basis van de inheemse druivensoort, de Verdejo- druif  , die de witte variëteit is geworden die de voorkeur geniet van de Spanjaarden en die beetje bij beetje de markten verleidt. Internationale

 

De Regulatory Council van de Rueda-oorsprongsbenaming staat de productie toe van wijnen onder zijn rugetiket op basis van 4 witte variëteiten ( Verdejo ,  Viura ,  Sauvignon Blanc  en  Palomino Fino ) en vier andere rode wijnen ( Tempranillo ,  Cabernet Sauvignon ,  Merlot  en  Garnacha ).

 

 Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »